MEEST GESTELDE VRAGEN

Het kopen van een nieuwbouwwoning werkt anders dan het kopen van een bestaande woning. Je krijgt te maken met bouwtermijnen en hoe werkt bijvoorbeeld de financiering? De meest gestelde vragen over het kopen van een nieuwbouwwoning vind je hieronder. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Algemeen

Waar ligt WijCK?

WijCK ligt in Pijnacker, pal aan metrostation Pijnacker Zuid. WijCK grenst aan de Klapwijkseweg en de Hofpleintunnel. Het winkelcentrum Keijzershof ligt op loopafstand evenals het natuur en recreatiegebied de Groenzoom. Via de metrolijn zijn de steden Den Haag en Rotterdam heel goed bereikbaar.

Hoe blijf ik geïnformeerd?

Maak een persoonlijk account aan op de website om op de hoogte te blijven van alle laatste ontwikkelingen rondom WijCK.

Waarom heb ik een account nodig?

Wanneer je belangstelling hebt in een woning in WijCK, is het verstandig een persoonlijk account aan te maken via de website. Zo wordt je als eerste op de hoogte gebracht van updates en laatste ontwikkelingen. Vanaf 11 september 20.00 uur tot 19 september 09.00 uur is het mogelijk om je in te schrijven voor een koopwoning in de 2e fase van WijCK.

Planning

Wanneer start de verkoop?

Fase 1 is uitverkocht!

Fase 2 is nu in verkoop. Er zijn nog enkele appartementen beschikbaar. Bekijk alle info over de woningen bij het tabblad 'woningaanbod' op de website en neem contact op met de makelaars.

Wanneer start de bouw?

De bouw van Fase 1 is in volle gang.
De bouw van Fase 2 start begin 2025, de oplevering staat gepland in de 2e helft van 2026. 

Is er al een vergunning om de woningen te bouwen?

We verwachten dat de omgevingsvergunning voor WijCK fase 2 dit jaar onherroepelijk wordt en dat de grond ook dit jaar nog bij de notaris kan worden gepasseerd.

Programma

Wat wordt de sfeer van WijCK?

WijCK wordt een levendige en groene buurt. Een beetje stads en tegelijkertijd dorps. Groot genoeg voor gezellige levendigheid op straat. Klein genoeg om bekenden tegen te komen. In WijCK voel je je thuis! Er komen circa 350 koop- en huurwoningen verdeeld over vier woongebouwen. Van groot tot klein, voor jong tot oud, singles, stellen en families en in verschillende prijsklassen. Comfortabel en energiezuinig. Ontmoeten staat in WijCK centraal. Op het plein, in de koffiebar, op het multicourt of in een van de binnentuinen. Allerlei voorzieningen én de metrohalte Pijnacker-Zuid vind je om de hoek.

Hoeveel woningen komen er?

WijCK bestaat uit vier verschillende woongebouwen met circa 350 woningen, een mix van koop- en huurwoningen.

Welk type woningen komen er?

WijCK bestaat uit appartementen, eengezinswoningen, maisonnettes en stadswoningen.

In Fase 1 worden 24 koopappartementen en 4 koop maisonnettes aangeboden. Ook worden er 36 sociale huurwoningen en 98 huurappartementen aangeboden, waarvan 90 in het middensegment en 8 in de vrije sector. 

In Fase 2 worden 51 koopappartementen en 97 sociale huurwoningen aangeboden. Van de 51 koopappartementen wordt de helft onder de landelijke betaalbaarheidsgrens van 390.000 euro v.o.n. aangeboden.

In Fase 3 worden eengezinswoningen aangeboden.

Zijn de prijzen al bekend?

De definitieve prijzen van fase 2 zijn bekend. Zie hiervoor het tabblad 'woningaanbod' of de koopsommenlijst bij 'downloads' op de website. 

Komt er koop of huur?

Beide. WijCK bestaat uit sociale huurwoningen, betaalbare huur- en koopwoningen en vrije sector huur- en koopwoningen. 

Wie wordt de verhuurder?

De Goede Woning Zoetermeer (sociale huur) Bouwinvest Healthcare Fund (middenhuur en vrije sector huur)

Hoe groot zijn de woningen?

De koopwoningen in WijCK fase 2 variëren tussen de 51 m² en 172 m². 

Hoe kan ik me inschrijven voor een koopwoning?

Fase 1 is uitverkocht.

De verkoop van Fase 2 is gestart. Er zijn nog enkele appartementen beschikbaar. Bekijk alle info over de woningen bij het tabblad 'woningaanbod' op de website en neem contact op met de makelaars.

 

Hoe kan ik me inschrijven voor een huurwoning?

De woningen in het middenhuur en vrije sector huursegment (ca. 45-90 m2) worden aangeboden door een andere partij, namelijk door Bouwinvest Healthcare Fund. De huurprijzen zullen via deze partij een aantal maanden voor oplevering bekend worden gemaakt.

De woningen in het sociale huursegment (ca. 55-65 m2) worden aangeboden via de woningcorporatie De Goede Woning Zoetermeer. Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning moet u zich inschrijven via de website van Woonnet Haaglanden. Meer informatie over ‘passend toewijzen’ is ook op deze website te vinden. De woningen worden enkele weken voor oplevering aangeboden.

Kan ik dit appartement kopen om te verhuren of moet je er zelf verplicht wonen?

Voor alle woningen onder de landelijke betaalbaarheidsgrens van 390.000 euro v.o.n. geldt een zogenoemde zelfbewoningsplicht. Deze woning mag in basis alleen bewoond worden door degene die de woning heeft gekocht.

Ook is er een anti-speculatiebeding van toepassing voor deze woningen. Binnen 10 jaar na notariële levering moet een deel van de winst/overwaarde gedeeld worden met de gemeente via een afbouwende staffel. De makelaar kan hier meer informatie over verstrekken. Bekijk ook alvast de artikelen met betrekking tot de zelfbewoningsplicht en anti-speculatiebeding op de downloadpagina.  

 

Welke voorzieningen komen er in WijCK?

Er komen verschillende commerciële ruimtes waarvoor we nog op zoek gaan naar de juiste invulling. We denken aan kleinschalige horeca. Op het multicourt kun je verschillende sporten beoefenen, zoals voetbal, basketball en fitness. Ook is dit de plek waar activiteiten kunnen plaatsvinden.

Opleverniveau

Wat is de standaardhoogte van het plafond?

De standaard verdiepingshoogte is 2,60m. De appartementen op de begane grond hebben een verdiepingshoogte van circa 3 meter.

Worden de appartementen opgeleverd met een keuken?

In de koopsom is een bedrag voor een keuken inclusief inbouwapparatuur opgenomen. Bij THUIS - de showroom is de keuken naar eigen wens aan te passen en in te delen. De keuken wordt geplaatst na oplevering. 

Worden de appartementen opgeleverd met een badkamer en toilet?

De appartementen worden opgeleverd met een complete moderne badkamer en sanitair.
De badkamers zijn uitgevoerd met een wastafel, inloopdouche, betegelde vloer, onderhoudsvrije plafonds en wanden en een elektrische radiator. Bij THUIS - de showroom kun je kiezen uit verschillende tegels, sanitair en opstellingen.

Zijn er mogelijkheden om de woning naar eigen wens af te bouwen?

Iedere koper heeft na het tekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst een gesprek met de kopersbegeleider. Tijdens dit gesprek worden de verschillende optiemogelijkheden besproken.

Hoe worden de woningen verwarmd?

Iedere woning is voorzien van een WKO-installatie die zorgt voor (vloer)verwarming en koeling. Elke woning wordt voorzien van een individuele warmtepomp met boiler. Deze installatie wordt standaard in huurvorm aangeboden, maar kan tegen een meerprijs ook afgekocht worden. In fase 2 is de klimaatinstallatie van woningen onder de NHG-prijsgrens in de koopsom opgenomen. 

Hoe groen wordt WijCK?

De inheemse plantensoorten uit de nabijgelegen Groenzoom vind je straks terug in de binnentuinen en op het plein van WijCK. Verschillende dieren, vogels en insecten vinden er hun thuis. Ook zorgt het groen voor de nodige verkoeling op warme dagen. Binnen het ontwerp is veel aandacht voor hittestress en klimaatadaptatie.

Komen er ook zonnepanelen?

De daken van de woningen worden groen ingericht, op het dak van de parkeerhub komen zonnepanelen. We onderzoeken nu de mogelijkheden om een deel van deze opbrengsten in te zetten voor wijk-initiatieven.

Welk energielabel hebben de woningen?

De woningen krijgen energielabel A+++. 

Komt er zonwering?

Zonwering wordt niet standaard aangebracht maar kan, indien dit technisch mogelijk is voor het betreffende woningtype, wel als meerwerkoptie worden gekozen.

Parkeren

Hoe is het parkeren geregeld?

Bewoners van de koopwoningen huren verplicht één zwerfparkeerplaats in de parkeerhub. Dit is geen vaste plek. De verplichting verkleint de kans dat bewoners in omliggende wijken gaan parkeren. De gemeente Pijnacker-Nootdorp zal monitoren of de parkeerdruk in de omgeving niet te veel toeneemt. 

Wat biedt de parkeerhub?

We bouwen een parkeerhub met circa 300 parkeerplaatsen. P&R gebruikers kunnen op vertoon van hun OV-ticket overdag gratis gebruikmaken van de parkeerhub. Op weekdagen zijn er overdag minimaal 100 parkeerplaatsen voor P&R beschikbaar. De overige parkeerplaatsen worden verhuurd aan de nieuwe bewoners van WijCK. Bezoekers parkeren (tegen betaling) ook in de hub. Naast parkeren komen er in de hub mogelijkheden voor elektrisch laden, deelvervoer en een pakketpunt. 

Wat kost een parkeerplaats in de parkeerhub?

Je koopt de woning inclusief verplichte afname van een flex parkeerplek in de Parkeerhub. In de koopsom is de abonnementsprijs voor de eerste twee jaar (na oplevering) inbegrepen. De kostenindicatie voor een abonnement in de parkeergarage is ca. € 83,- per maand (prijspeil 2024, jaarlijkse indexatie conform CPI).

Hoe lang zit ik aan de huur van de parkeerplaats vast?

De abonnementskosten van een parkeerplaats wordt gekoppeld aan de koopovereenkomst en zal d.m.v. een kettingbeding worden doorgelegd aan toekomstige bewoners.

Moet je ook een parkeerplaats huren als je geen auto bezit?

We zijn door de gemeente verplicht om een bepaald aantal parkeerplaatsen te maken per woning. Indien we dit niet verplichten, ontstaat er voor huidige bewoners en toekomstige bewoners de kans om in omliggende wijken te parkeren waardoor hier mogelijk overlast zal ontstaan. Er mogen geen andere vervoersmiddelen gestald worden in de hub, zoals een bakfiets, aanhangwagen, caravan, e.d. 

Waar kan ik mijn fiets stallen?

Onder in het woongebouw, naast de entree, komt een (afgesloten) collectieve fietsenstalling. Hier is ook plek voor bakfietsen en scooters. Woningen boven de 100 m² krijgen de beschikking over een individuele fietsenberging (van ca. 5 m²) in de plint van het woongebouw. 

Heb ik gegarandeerd een parkeerplek in de hub?

Ja, dat klopt. Betalende gebruikers met een abonnement krijgen in principe voorrang boven niet betalende gebruikers. Het toegangssysteem zal zo ingeregeld en gemonitord worden dat er voor bewoners met een abonnement een parkeerplek beschikbaar is. 

Kan ik een parkeerplaats afkopen?

Nee, dat is niet mogelijk omdat we de parkeerhub zo flexibel mogelijk willen inzetten.

Kunnen de parkeerplaatsen voor de bewoners afgeschermd worden van de P&R gebruikers?

Nee, we willen de parkeerhub zo flexibel en duurzaam mogelijk inzetten.

Financiering

Wat betekent v.o.n.?

Vrij op naam. Dit betekent dat de koper bovenop de koopsom geen extra kosten betaalt voor het overdragen van de woning. Die kosten neemt de verkoper voor zijn rekening, zoals overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten voor de akte van levering.

Wanneer moet ik mijn hypotheek rond hebben?

Vanaf het moment van ondertekening van de koop-/aannemingsovereenkomst heb je twee maanden de tijd voor de financiering. Dit worden de ontbindende voorwaarden genoemd. 

Wat is grond- en bouwrente?

Dit is de rente berekend vanaf datum overeenkomen of zoveel later als vastgesteld in de koop- en aannemingsovereenkomst tot aan de datum van het passeren van de leveringsakte bij de notaris. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt transportrente genoemd en is wel fiscaal aftrekbaar. Als je binnen de aangegeven termijn volgens het contract bij de notaris passeert voorkom je dat je grondrente hoeft te betalen. Bouwrente is de rente over de kosten van de bouw van je appartement. Je bent deze verschuldigd aan de aannemer. Als je later in een project instapt dan betaal je rente over de reeds vervallen termijnen tot aan de datum van overeenkomen van de koop- en aannemingsovereenkomst. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt bouwrente genoemd en is niet fiscaal aftrekbaar. 

Hoe weet ik of ik de woning kan betalen?

Het kopen van een woning is waarschijnlijk de grootste (emotionele) aankoop in je leven en er komt veel bij kijken. Bij Dura Vermeer laten we je er niet alleen voor staan, je krijgt je eigen team om je heen. De financiële coaches van NEXTHome, hypotheekpartner van Dura Vermeer, helpen je graag met de financiering, het inrichten van je hypotheek én de verkoop van je huidige woning. Zodra er meer informatie bekend is over de woningen kun je kosteloos en vrijblijvend een oriëntatiegesprek aanvragen. Hiermee krijg je voorrang bij de toewijzing. Alvast nieuwsgierig geworden naar de betaalbaarheid? Bekijk hier de voorbeeld berekeningen

Welke andere kosten kan ik verwachten, naast de koopsom van de woning?

Naast de koopsom van de woning moet je rekenen met:

- VvE bijdrage en bijdrage in de mandeligheid (onderhoud binnentuin) 
- Huur warmtepomp (zie koopsommenlijst)
- Abonnement parkeerplaats auto (zie koopsommenlijst) - voor de eerste twee jaar na oplevering zijn deze abonnementskosten opgenomen in de v.o.n. prijs.

De woningen zijn v.o.n. Dit betekent dat je geen overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten voor de akte van levering hoeft te betalen.

Wat wordt de VvE bijdrage?

De VvE bijdrage is indicatief en stelt de VvE t.z.t. zelf per breukdeel vast. Het breukdeel bestaat uit de m² GO (gebruiksoppervlakte) en hierbij wordt 25% van de buitenruimte meegerekend.

Onze huidige indicatie (o.b.v. een MJOB – meerjaren onderhoudsbegroting) is per bouwnummer berekend. Zie de downloadpagina op deze website voor een overzicht. Naast de VvE bijdrage, die betrekking heeft op het gebouw, is er sprake van een bijdrage in de mandeligheid, die betrekking heeft op de collectieve binnentuin.