MEEST GESTELDE VRAGEN

Het kopen van een nieuwbouwwoning werkt anders dan het kopen van een bestaande woning. Je krijgt te maken met bouwtermijnen en hoe werkt bijvoorbeeld de financiering? De meest gestelde vragen over het kopen van een nieuwbouwwoning vind je hieronder. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Algemeen

Waar ligt WijCK?

WijCK ligt in Pijnacker, pal aan metrostation Pijnacker Zuid. WijCK grenst aan de Klapwijkseweg en de Hofpleintunnel. Het winkelcentrum Keijzershof ligt op loopafstand evenals het natuur en recreatiegebied de Groenzoom. Via de metrolijn zijn de steden Den Haag en Rotterdam heel goed bereikbaar.

Hoe blijf ik geïnformeerd?

Maak een persoonlijk account aan op de website om op de hoogte te blijven van alle laatste ontwikkelingen rondom WijCK.

Waarom heb ik een account nodig?

Wanneer je belangstelling hebt in een woning in WijCK, is het verstandig een persoonlijk account aan te maken via de website. Zo wordt je als eerste op de hoogte gebracht van updates en laatste ontwikkelingen. Op een later moment is het mogelijk om je in te schrijven op een koopwoning via je persoonlijke account, of om je interesse voor een huurwoning kenbaar te maken.

Planning

Wanneer start de verkoop?

Fase 1 is uitverkocht!

Fase 2 gaat in de zomer van 2024 in verkoop. Fase 2 bestaat uit 51 koopappartementen, waarvan de helft onder de landelijke betaalbaarheidsgrens van 390.000 euro v.o.n.
Wanneer start de bouw?

De bouw van Fase 1 is in volle gang.
De bouw van Fase 2 zal begin 2025 starten.

Is er al een vergunning om de woningen te bouwen?

Voor WijCK fase 2 is de omgevingsvergunning ingediend. We verwachten dat de vergunning dit jaar onherroepelijk wordt en dat de grond ook dit jaar nog bij de notaris kan worden gepasseerd.

Programma

Wat wordt de sfeer van WijCK?

WijCK wordt een levendige en groene buurt. Een beetje stads en tegelijkertijd dorps. Groot genoeg voor gezellige levendigheid op straat. Klein genoeg om bekenden tegen te komen. In WijCK voel je je thuis! Er komen circa 350 koop- en huurwoningen verdeeld over vier woongebouwen. Van groot tot klein, voor jong tot oud, singles, stellen en families en in verschillende prijsklassen. Comfortabel en energiezuinig. Ontmoeten staat in WijCK centraal. Op het plein, in de koffiebar, op het multicourt of in een van de binnentuinen. Allerlei voorzieningen én de metrohalte Pijnacker-Zuid vind je om de hoek.

Hoeveel woningen komen er?

WijCK bestaat uit vier verschillende woongebouwen met circa 350 woningen, een mix van koop- en huurwoningen.

Welk type woningen komen er?

WijCK bestaat uit appartementen, eengezinswoningen, maisonnettes en stadswoningen.

In Fase 1 worden 24 koopappartementen en 4 koop maisonnettes aangeboden. Ook worden er 36 sociale huurwoningen en 98 huurappartementen aangeboden, waarvan 90 in het middensegment en 8 in de vrije sector. 

In Fase 2 worden 51 koopappartementen en 97 sociale huurwoningen aangeboden. Van de 51 koopappartementen wordt de helft onder de landelijke betaalbaarheidsgrens van 390.000 euro v.o.n. aangeboden.

In Fase 3 worden eengezinswoningen aangeboden.

Zijn de prijzen al bekend?

Fase 1 is uitverkocht.

De prijzen van Fase 2 zullen deze zomer bekend worden. Het aanbod varieert met 2-, 3- en 4- kamer appartementen tussen de 50 en 170 m2. De helft van de appartementen zullen onder de landelijke betaalbaarheidsgrens van 390.000 euro v.o.n. aangeboden worden en starten vanaf 295.000,- euro v.o.n..

Komt er koop of huur?

Beide. WijCK bestaat uit sociale huurwoningen, betaalbare huur- en koopwoningen en vrije sector huur- en koopwoningen. 

Wie wordt de verhuurder?

De Goede Woning Zoetermeer (sociale huur) Bouwinvest Healthcare Fund (middenhuur en vrije sector huur)

Hoe groot zijn de woningen?

De koopwoningen uit de eerste fase variëren tussen de 49 m2 en 136 m2. 

Hoe kan ik me inschrijven voor een koopwoning?

Fase 1 is uitverkocht.

Fase 2 zal komende zomer in verkoop gaan. Maak een persoonlijk account aan op de website om op de hoogte te blijven van alle laatste ontwikkelingen rondom WijCK.

 

Hoe kan ik me inschrijven voor een huurwoning?

De woningen in het middenhuur en vrije sector huursegment (ca. 45-90 m2) worden aangeboden door een andere partij, namelijk door Bouwinvest Healthcare Fund. De huurprijzen zullen via deze partij een aantal maanden voor oplevering bekend worden gemaakt.

De woningen in het sociale huursegment (ca. 55-65 m2) worden aangeboden via de woningcorporatie De Goede Woning Zoetermeer. Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning moet u zich inschrijven via de website van Woonnet Haaglanden. Meer informatie over ‘passend toewijzen’ is ook op deze website te vinden. De woningen worden enkele weken voor oplevering aangeboden.

Kan ik dit appartement kopen om te verhuren of moet je er zelf verplicht wonen?

Voor alle woningen onder de landelijke betaalbaarheidsgrens van 390.000 euro v.o.n. geldt een zogenoemde zelfbewoningsplicht. Deze woning mag in basis alleen bewoond worden door degene die de woning heeft gekocht.

Ook is er een anti-speculatie beding van toepassing voor deze woningen. Binnen 10 jaar na notariële levering moet een deel van de winst/overwaarde gedeeld worden met de gemeente via een afbouwende staffel. De makelaar kan hier meer informatie over vertrekken.

Welke voorzieningen komen er in WijCK?

Op het plein komt een koffiebar. Daarnaast zijn er verschillende commerciële ruimtes waar we nog op zoek gaan naar de juiste invulling. Op het multicourt kun je verschillende sporten beoefenen, zoals voetbal, basketball en fitness. Ook is dit de plek waar activiteiten kunnen plaatsvinden.

Opleverniveau

Wat is de standaardhoogte van het plafond?

De standaard verdiepingshoogte is 2,60m. De appartementen op de begane grond hebben extra verdiepingshoogte van circa 3 meter.

Worden de appartementen opgeleverd met een keuken?

In de koopsom is een bedrag voor een keuken inclusief inbouwapparatuur opgenomen. In de showroom van THUIS is de keuken naar eigen wens aan te passen en in te delen. De keuken wordt geplaatst na oplevering. 

Worden de appartementen opgeleverd met een badkamer en toilet?

De appartementen worden opgeleverd met een complete moderne badkamer en sanitair.
De badkamers zijn uitgevoerd met een wastafel, inloopdouche, betegelde vloer, onderhoudsvrije plafonds en wanden en een elektrische radiator. Bij THUIS - de showroom kun je kiezen uit verschillende tegels, sanitair en opstellingen.

Zijn er mogelijkheden om de woning naar eigen wens af te bouwen?

Iedere koper heeft na het tekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst een gesprek met de kopersbegeleider. Tijdens dit gesprek worden de verschillende optiemogelijkheden besproken.

Hoe worden de woningen verwarmd?

Iedere woning is voorzien van een WKO-installatie die zorgt voor (vloer)verwarming en koeling. Elke woning wordt voorzien van een individuele warmtepomp met boiler. Deze installatie wordt standaard in huurvorm aangeboden, maar kan tegen een meerprijs ook afgekocht worden.

Hoe groen wordt WijCK?

De inheemse plantensoorten uit de nabijgelegen Groenzoom vind je straks terug in de binnentuinen en op het plein van WijCK. Verschillende dieren, vogels en insecten vinden er hun thuis. Ook zorgt het groen voor de nodige verkoeling op warme dagen. Binnen het ontwerp is veel aandacht voor hittestress en klimaatadaptatie.

Komen er ook zonnepanelen?

De daken van de woningen worden groen ingericht, omdat de zonnepanelen op de parkeerhub worden gelegd. We onderzoeken nu de mogelijkheden om een deel van deze opbrengsten in te zetten voor wijk-initiatieven.

Welk energielabel hebben de woningen?

De woningen krijgen energielabel A+++. 

Komt er zonwering?

Zonwering wordt niet standaard aangebracht, maar kan wel als meerwerkoptie worden gekozen. 

Parkeren

Hoe is het parkeren geregeld?

Bewoners van de koopwoningen huren verplicht één zwerfparkeerplaats in de parkeerhub. Dit is geen vaste plek. Het is mogelijk om extra parkeerplaatsen te huren. De verplichting verkleint de kans dat bewoners in omliggende wijken gaan parkeren. De gemeente Pijnacker-Nootdorp zal monitoren of de parkeerdruk in de omgeving niet te veel toeneemt. 

Wat biedt de parkeerhub?

We bouwen een parkeerhub met circa 300 parkeerplaatsen. P&R gebruikers kunnen op vertoon van hun OV-ticket overdag gratis gebruikmaken van de parkeerhub. Op weekdagen zijn er overdag minimaal 100 parkeerplaatsen voor P&R beschikbaar. De overige parkeerplaatsen worden verhuurd aan de nieuwe bewoners van WijCK. Naast parkeren komen er in de hub mogelijkheden voor elektrisch laden, deelvervoer en parkeerplaatsen voor fietsen.

Wat kost een parkeerplaats in de parkeerhub?

De kostenindicatie voor een abonnement in de parkeergarage is €80-85 euro per maand (prijspeil 2023, jaarlijkse indexatie conform CPI). De eerste 2 jaar abonnementskosten na oplevering zijn inbegrepen in de v.o.n. prijs van de koopwoningen.

Hoe lang zit ik aan de huur van de parkeerplaats vast?

De abonnementskosten van een parkeerplaats wordt gekoppeld aan de koopovereenkomst en zal d.m.v. een kettingbeding worden doorgelegd aan toekomstige bewoners.

Moet je ook een parkeerplaats huren als je geen auto bezit?

We zijn door de gemeente verplicht om een bepaald aantal parkeerplaatsen te maken per woning. Indien we dit niet verplichten, ontstaat er voor huidige bewoners en toekomstige bewoners de kans om in omliggende wijken te parkeren waardoor hier mogelijk overlast zal ontstaan.

Waar kan ik mijn fiets/scooter stallen?

Onder in het woongebouw, naast de entree, komt een (afgesloten) collectieve fietsenstalling.

Heb ik gegarandeerd een parkeerplek in de hub?

Ja, dat klopt. Betalende gebruikers met een abonnement krijgen in principe voorrang boven niet betalende gebruikers. Het toegangssysteem zal zo ingeregeld en gemonitord worden dat er voor bewoners met een abonnement een parkeerplek beschikbaar is. 

Kan ik een parkeerplaats afkopen?

Nee, dat is niet mogelijk omdat we de parkeerhub zo flexibel mogelijk willen inzetten.

Kunnen de parkeerplaatsen voor de bewoners afgeschermd worden van de P&R gebruikers?

Nee, we willen de parkeerhub zo flexibel en duurzaam mogelijk inzetten.

Financiering

Wat betekent v.o.n.?

Vrij op naam. Dit betekent dat de koper bovenop de koopsom geen extra kosten betaalt voor het overdragen van de woning. Die kosten neemt de verkoper voor zijn rekening, zoals overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten voor de akte van levering.

Wanneer moet ik mijn hypotheek rond hebben?

Vanaf het moment van ondertekening van de koop-/aannemingsovereenkomst heb je twee maanden de tijd voor de financiering. Dit worden de ontbindende voorwaarden genoemd. 

Wat is grond- en bouwrente?

Dit is de rente berekend vanaf datum overeenkomen of zoveel later als vastgesteld in de koop- en aannemingsovereenkomst tot aan de datum van het passeren van de leveringsakte bij de notaris. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt transportrente genoemd en is wel fiscaal aftrekbaar. Als je binnen de aangegeven termijn volgens het contract bij de notaris passeert voorkom je dat je grondrente hoeft te betalen. Bouwrente is de rente over de kosten van de bouw van je appartement. Je bent deze verschuldigd aan de aannemer. Als je later in een project instapt dan betaal je rente over de reeds vervallen termijnen tot aan de datum van overeenkomen van de koop- en aannemingsovereenkomst. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt bouwrente genoemd en is niet fiscaal aftrekbaar. 

Hoe weet ik of ik de woning kan betalen?

Het kopen van een woning is waarschijnlijk de grootste (emotionele) aankoop in je leven en er komt veel bij kijken. Bij Dura Vermeer laten we je er niet alleen voor staan, je krijgt je eigen team om je heen. De financiële coaches van NEXTHome, hypotheekpartner van Dura Vermeer, helpen je graag met de financiering, het inrichten van je hypotheek én de verkoop van je huidige woning. Zodra er meer informatie bekend is over de woningen kun je kosteloos en vrijblijvend een oriëntatiegesprek aanvragen. Hiermee krijg je voorrang bij de toewijzing. Alvast nieuwsgierig geworden naar de betaalbaarheid? Bekijk hier de voorbeeld berekeningen

Welke andere kosten kan ik verwachten, naast de koopsom van de woning?

Naast de koopsom van de woning moet je rekenen met:

- VvE bijdrage
- Huur warmtepomp (zie koopsommenlijst)
- Abonnement parkeerplaats auto (zie koopsommenlijst) - voor de eerste twee jaar na oplevering zijn deze abonnementskosten opgenomen in de v.o.n. prijs.

De woningen zijn v.o.n. Dit betekent dat je geen overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten voor de akte van levering hoeft te betalen.

Wat wordt de VvE bijdrage?

De VvE bijdrage is indicatief en stelt de VvE t.z.t. zelf per breukdeel vast. Het breukdeel bestaat uit de m2 GO (gebruiksoppervlakte) en hierbij wordt 25% van de buitenruimte meegerekend.

Onze huidige indicatie (o.b.v. een MJOB – meerjaren onderhoudsbegroting) is circa € 2,25 tot € 2,50 per m2 GO afhankelijk van de grootte van het appartement. Dit is inclusief bronbeheer van de Klimaatinstallatie, exclusief parkeerabonnement.

Bij de makelaar kunt u de bijdragen per appartement opvragen.