05 september 2023

WijCK: Dura Vermeer bouwt unieke en sfeervolle woonwijk in Pijnacker

Op de voormalige idylle tussen station Pijnacker Zuid en de Klapwijkseweg verrijst de komende jaren een prachtige wijk. “WijCK, met de nadruk op ‘Wij’, want het saamhorigheidsgevoel is een belangrijk onderdeel”, zegt Rob Langerak, ontwikkelaar bij Dura Vermeer. Hij is enthousiast over de bouwplannen en legt in een interview met de krant graag uit wat er allemaal wordt gebouwd en uiteraard hoe mensen zich kunnen aanmelden voor een woning. De eerste 28 woningen gaan nú in de verkoop!

WijCK: Dura Vermeer bouwt unieke en sfeervolle woonwijk in Pijnacker

Een interview met Rob Langerak van Dura Vermeer

Een echt familie bedrijf
Rob vertelt dat Dura Vermeer een echt familiebedrijf is in de Rotterdamse regio. “We zijn verdeeld over meerdere werkmaatschappijen en opereren landelijk. We bouwen, ontwikkelen, hebben zelfs eigen ecologen in dienst, stedenbouwkundigen en beschikken over een infra- en railtak. In Utrecht hebben we ook nog eens een prachtig inspiratiecentrum!” Genoeg kennis, ervaring en expertise dus om een nieuwe wijk te ontwikkelen in Pijnacker. De gemeentelijke criteria en eisen voor de wijk waren heel divers, maar ook uitdagend. “Dan moet je denken aan architectuur, stedenbouwkundige visie, samenwerkingen, infrastructuur, maatschappelijke thema’s en nog veel meer. Uiteindelijk belandden we bij de laatste vijf ontwikkelaars in de laatste ronde en hebben we de opdracht gekregen.”

Mobilityhub
De nieuwe wijk zal bestaan uit vier woonblokken met eigen binnentuinen. Het gaat om appartementen, maar ook een aantal eengezinswoningen. De uitstraling heeft straks zowel dorpse, als stedelijke waarden. Er wordt niet traditioneel voor de deur geparkeerd, maar in een mobilityhub. Parkeerproblemen voorziet Rob niet: “Er is een gedegen telling gedaan en er is voldoende parkeerruimte voor zowel bewoners, als metroreizigers. Met een mobilityhub wordt de rust en het natuurlijke karakter behouden.” Want groen wordt het: “Op de natuurlijke daken komen kweekkassen en van bovenaf gezien heeft een aantal daken de vorm van tuinbouwkassen. De binnentuinen worden feitelijk een verlengstuk van de Groen Blauwe Slinger verderop, waar al veel flora en fauna te vinden is.”

Gemeente enthousiast
Wethouder Frank van Kuppeveld van Pijnacker-Nootdorp is erg blij met de komst van de groene woonwijk en de fijne samenwerking met Dura Vermeer: “De ontwikkeling van WijCK past helemaal in de strategie van de gemeente om meer betaalbare woningen te laten bouwen. Het programma zal bestaan uit circa 40 procent sociale huur, 35 procent betaalbare koop en huur en 25 procent duurdere woningen. Verder zal er een zogenaamde mobilityhub worden gerealiseerd, waar grote aantallen fietsen en scooters geparkeerd kunnen worden, naast de parkeerplaatsen voor auto’s. Hiermee wordt ook optimaal ingespeeld op de unieke locatie naast een metrostation. De inpassing van de woningen en mobilityhub vindt plaats in een groene omgeving. De samenwerking met Dura Vermeer verloopt prima.”

Duurzaamheid, milieu en WijCK gaan daarnaast ook hand in hand. De warmte- en koudevoorzieningen komen uit een zogenoemde Warmte- en Koudeopslag (WKO). “Daarmee krijgen de woningen meteen een A+++ label”, zegt Rob trots. “Op de mobilityhub plaatsen we daarnaast zonnepanelen en het groene dak zorgt voor een afname van hittestress en een goede waterberging.” En dan de betaalbaarheid van de woningen. Rob is daar eerlijk over: “Natuurlijk staat de betaalbaarheid van woningen in Nederland al langere tijd onder druk, met name door de hypotheekrente. Toch kunnen wij betaalbare woningen aanbieden. Zo zijn er in de eerste fase appartementen vanaf 275.000 euro. Twaalf van de achtentwintig appartementen bevinden zich zelfs onder de NHG-grens. In deze fase bouwen we ook aan bereikbare en betaalbare huurwoningen: negentig middenhuurwoningen en zesendertig sociale huurwoningen.”

De WijCKmus
Rob heeft tot slot nog een primeur voor de lezers van deze krant. Er komt namelijk een prachtig kunstwerk in de wijk met de naam “De WijCKmus”, zegt hij. “Gemaakt door Streetart Frankey, bekend van het legobeeld van André Hazes op de Dam in Amsterdam. De mus van zes bij vier meter heet straks iedereen met zijn open vleugels welkom. De mus staat voor natuur, samenzijn en inclusiviteit”, aldus Rob.

Woensdag 6 september
Woensdag 6 september kun je je inschrijven en oriënteren tijdens een bijeenkomst in de ‘Huiskamer’ aan de Floralaan in Pijnacker Zuid. Iedereen is vrijblijvend welkom van 19.00 tot 21.00 uur. Uiteraard kun je ook online informatie opvragen en veel meer achtergronden lezen. Kijk daarvoor op de website: woneninwijck.nl.

 

Bron: Telstar